Handige weetjes over arganolie

Hoe herken je goede arganolie?

Vaak vind je arganolie voor een goedkope prijs, maar pas op! Er wordt veel gemengde olie als arganolie aangeboden. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met echte arganolie, zet je fles olie een tijd in de koelkast of vriezer. Stolt de olie, dan heb je te maken met echte arganolie. Blijft de olie vloeibaar of is een helft gestold en een helft vloeibaar, dan heb je helaas te maken met een andere soort olie of een arganolie gemengd met een andere soort olie.

Arganolie heeft ook een aparte herkenbare geur. Als de olie reukloos is heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een gemengde olie.

Bij ons weet je zeker dat je de beste kwaliteit arganolie koopt want wij zijn zeer dicht betrokken bij de productie van onze arganolie en alle olie wordt gecontroleerd en gecertificeerd geleverd en door een officieel laboratorium getest en gekeurd.

Onze arganolie wordt biologisch geproduceerd volgens de richtlijnen van het Ecocert keurmerk.

Klik hier om deze certificaten te bekijken

Onze arganolie wordt na productie opgeslagen in een donkere geklimatiseerde ruimte. Dit houdt in dat de temperatuur constant blijft, ook als de temperatuur buiten wisselt.

Dit alles om de arganolie zo vers en puur mogelijk aan u te kunnen leveren.

Hoe lang is arganolie houdbaar?

Als arganolie koel en donker bewaard wordt is het na de productie datum nog zeker 24 maanden houdbaar en zelfs nog langer. Er is niet precies bekend hoe lang arganolie houdbaar is. Wel zal na deze 24 maanden de kwaliteit van de arganolie minder worden maar zal zeker niet bederven. Wij raden altijd aan arganolie koel en donker te bewaren zodat u de kwaliteit optimaal behoudt.

Soms verschijnen er "vlokken" in de olie als deze in de koelkast bewaard wordt. Dit is niet erg de olie kan nog gewoon gebruikt worden. Dit komt omdat de olie niet volledig gefilterd is maar dit zegt niets over de kwaliteit. Eenmaal een tijd uit de koelkast lossen deze op en ziet de olie er weer gewoon uit.

Onze arganolie wordt na productie opgeslagen in een donkere geklimatiseerde ruimte. Dit houdt in dat de temperatuur constant blijft, ook als de temperatuur buiten wisselt.

Dit alles om de arganolie zo vers en puur mogelijk aan u te kunnen leveren.

Waarom wordt het ook wel het vloeibare goud van Marokko genoemd?

Het vergt veel tijd en werk om arganolie te produceren. Arganbomen groeien alleen in het zuid-westen van Marokko. De arganboom is dus erg zeldzaam en een bedreigde boomsoort en wordt tegenwoordig beschermd door Unesco. Eén arganboom is per seizoen goed voor zo'n 30 kilo aan ongepelde arganvruchten.

De harde schil wordt met een machine of handmatig verwijderd. Handmatig gaat dit door de schil met een hamertje kapot te slaan. Hierbij mogen de binnenste noten niet beschadigd raken.

Het kost ongeveer 20 uur (3 werkdagen) om 3 liter arganolie handmatig te produceren. Dit is de meest voorkomende manier van produceren.

Al met al is het dus veel werk. Daarom noemt men het dus het vloeibare goud van Marokko.

Leuk om te weten

Ook geiten zijn gek op de vruchten van de arganboom. Vaak klimmen zij met gemak in de hoogste bomen om de noten te eten. Best gek om een geit in een boom te zien.

De tweede schil van de vrucht is zo hard dat zelfs de geit hem niet kapot krijgt en ook niet verteerd.