Recepten en gerechten met arganolie


Tajine met garnalen en courgettes

Een tajine is een aardewerk stoofpot die veel gebruikt word in de Marokkaanse keuken. Een tajine bestaat uit een vuurvaste schaal met een puntdeksel.

De schaal kan direct op het gas geplaatst worden en dient zo als "pan". Pas wel op als je tajine van het vuur haalt blijft deze nog lang warm en kan je dus niet met blote handen aanraken.

Benodigdheden:

3 tomaten

beetje olie om in te bakken (geen arganolie)

4 teentjes knoflook

zout en peper

1/2 theelepeltje komijn

1/2 theelepeltje kurkuma

1/2 theelpeltje gember

1 theelepeltje tomatenpuree

2 middelgrote courgettes

1 eetlepel citroensap

50 gram garnalen

en peterselie

tot slot culinaire arganolie

Aan de slag

Pel de tomaten en ontdoe ze van de harde delen en pitjes, snijd ze in kleine stukjes.

Bak ze aan in de tajine, voeg de knoflook, zout, peper, kurkuma en tomatenpuree toe.

Regelmatig roeren tot je een dikke saus krijgt.

Was de courgettes en haal de uiteinden eraf en snijd ze in repen van ongeveer 5 centimeter.

Voeg ze toe aan de tomatensaus.

Voeg de garnalen toe en de citroensap, laat dit lekker zo'n 15 minuten pruttelen.

Word het iets te droog en bakt het wat aan, voeg wat extra water toe.

Vlak voor het opdienen voeg je wat verse peterselie toe en besprenkel je de tajine met culinaire arganolie.

Eet smakelijk.


Couscous salade

Ingrediƫnten

150 gram couscous

een halve rode paprika, in kleine stukjes

een halve groene paprika, in kleine stukjes

een halve komkommer, ongeschild en in blokjes

beetje verse koriander, grof gehakt

100 g feta, verbrokkeld

zout

peper

komijn

culinaire arganolie

Bereiding

Bereid de couscous zoals aangegeven staat op de verpakking, meng de couscous met de paprika, komkommer, koriander, feta.

Maak op smaak met zout, peper en komijn en voeg een scheutje arganolie toe, laat de salade

Een uurtje rusten zodat de smaken zich kunnen mengen


Amlou

Amlou is een dip die ze in Marokko vaak bij het ontbijt serveren en is te vergelijken met wat wij kennen als pindakaas of chocolade pasta, maar dan de gezonde variant. Amlou smaakt ook lekker op toast en pannenkoeken.

Ingrediƫnten

250 gram amandelen

250 gram honing

250 ml culinaire arganolie

en een mes puntje kaneel

Bereiding

Rooster de amandelen licht en maal ze daarna zo fijn mogelijk, voeg hierna de honing, arganolie en kaneel toe en meng het tot een dikke massa/pasta.