Recepten en gerechten met arganolie
Tajine met garnalen en courgettes
Een tajine is een aardewerk stoofpot die veel gebruikt word in de Marokkaanse keuken. Een tajine bestaat uit een vuurvaste schaal met een puntdeksel.
De schaal kan direct op het gas geplaatst worden en dient zo als "pan". Pas wel op als je tajine van het vuur haalt blijft deze nog lang warm en kan je dus niet met blote handen aanraken.
Benodigdheden:
3 tomaten
beetje olie om in te bakken (geen arganolie)
4 teentjes knoflook
zout en peper
1/2 theelepeltje komijn
1/2 theelepeltje kurkuma
1/2 theelpeltje gember
1 theelepeltje tomatenpuree
2 middelgrote courgettes
1 eetlepel citroensap
50 gram garnalen
en peterselie
tot slot culinaire arganolie
Aan de slag
Pel de tomaten en ontdoe ze van de harde delen en pitjes, snijd ze in kleine stukjes.
Bak ze aan in de tajine, voeg de knoflook, zout, peper, kurkuma en tomatenpuree toe.
Regelmatig roeren tot je een dikke saus krijgt.
Was de courgettes en haal de uiteinden eraf en snijd ze in repen van ongeveer 5 centimeter.
Voeg ze toe aan de tomatensaus.
Voeg de garnalen toe en de citroensap, laat dit lekker zo'n 15 minuten pruttelen.
Word het iets te droog en bakt het wat aan, voeg wat extra water toe.
Vlak voor het opdienen voeg je wat verse peterselie toe en besprenkel je de tajine met culinaire arganolie.
Eet smakelijk.
Couscous salade
Ingrediƫnten
150 gram couscous
een halve rode paprika, in kleine stukjes
een halve groene paprika, in kleine stukjes
een halve komkommer, ongeschild en in blokjes
beetje verse koriander, grof gehakt
100 g feta, verbrokkeld
zout
peper
komijn
culinaire arganolie
Bereiding
Bereid de couscous zoals aangegeven staat op de verpakking, meng de couscous met de paprika, komkommer, koriander, feta.
Maak op smaak met zout, peper en komijn en voeg een scheutje arganolie toe, laat de salade
Een uurtje rusten zodat de smaken zich kunnen mengen
Amlou
Amlou is een dip die ze in Marokko vaak bij het ontbijt serveren en is te vergelijken met wat wij kennen als pindakaas of chocolade pasta, maar dan de gezonde variant. Amlou smaakt ook lekker op toast en pannenkoeken.
Ingrediƫnten
250 gram amandelen
250 gram honing
250 ml culinaire arganolie
en een mes puntje kaneel
Bereiding
Rooster de amandelen licht en maal ze daarna zo fijn mogelijk, voeg hierna de honing, arganolie en kaneel toe en meng het tot een dikke massa/pasta.