Informatie over arganolie

Arganbomen
Arganbomen

Wat is arganolie precies en hoe wordt het gemaakt?

Arganolie is afkomstig van de vruchten van de arganboom oftewel de argania spinosa. De arganboom bestaat al eeuwen er word zelfs beweerd dat het een van de oudste boom soorten ter wereld is. Het is een sterke boom die goed tegen de droogte kan, de wortels reiken soms wel tot 30 meter diep om zijn voedsel te vinden. Arganbomen kunnen gemiddeld wel 250 jaar oud worden en groeien vaak uit tot zo'n 10 tot 15 meter hoog en breed.

Wat de arganboom zo bijzonder maakt is dat deze niet overal groeit. Sterker nog deze groeit alleen in Marokko en alleen in het zuid-westelijke deel van Marokko. Het hout van de bomen heeft een hoge hardheid en is bijzonder sterk, hierdoor zijn de arganbomen in de loop der jaren veel gekapt en veel gebruikt door de lokale bevolking om mee te bouwen en te stoken.

Met als gevolg dat er steeds minder arganbomen zijn blijven bestaan. Vandaag de dag worden de bomen beschermd door Unesco en is de Marokkaanse regering en bevolking zich steeds meer bewust van de waarde van deze bijzondere boom.

Voor vele mensen zijn de arganbomen en de arganolie een bron van inkomsten.


Arganvruchten
Arganvruchten

Het proces om arganolie te produceren begint bij het oogsten.

Van één arganboom word zo'n 30 kilo vruchten geplukt, deze zijn goed voor ongeveer 2 á 3 liter arganolie.

Om bij de nootjes te komen die geperst worden moeten eerst 2 lagen schil verwijderd worden. De eerste laag is een zachte schil en kan je makkelijk verwijderen. De tweede laag is een harde schil en moet gekraakt worden. Dit gebeurd machinaal maar vaak ook nog handmatig, vrouwen zitten uren achter elkaar met een hamer op een steen één voor één de noten te tikken. De nootjes die hierna over blijven zijn goed voor het persen om arganolie te krijgen.

Voor de culinaire arganolie worden deze nootjes eerst licht geroosterd en daarna geperst.

Door de verhitting bij het roosteren verliest de olie wel enkele van zijn waardevolle eigenschappen maar geeft wel een heerlijke nootachtige smaak.

Cosmetische arganolie wordt direct geperst en behoudt daardoor al zijn waardevolle vitamine en mineralen en is dus erg goed voor de huid.

Ook word cosmetische arganolie als medicijn gebruikt omdat het cholesterol verlagend werkt en een goede werking tegen diabetes heeft, cosmetische arganolie kan je dus innemen maar zal minder lekker smaken als de culinaire variant.

Wat is het verschil tussen culinaire en cosmetische arganolie?

Beide olieen komen van dezelfde vruchten, alleen de noten voor de culinaire versie worden voor het persen eerst licht geroosterd, dit geeft een heerlijke nootachtige smaak De noten voor de cosmetische variant worden direct geperst en behouden daardoor al hun vitamines en mineralen.


Arganolie is gezond
Arganolie is gezond

Waarom is arganolie zo goed voor je?

Gezonde huid

Arganolie bevat veel anti-oxidanten, essentiële vetzuren, mineralen en vitamine E. Vitamine E beschermd onze huid tegen UV straling en vrije radicalen. Essentiële vetzuren voeden onze huid en houdt deze gezond. Door de combinatie van vitamine E en essentiële vetzuren zorgt arganolie dat de huid zacht en soepel blijft en rimpels verminderd.

Ontstekingsremmend

Arganolie heeft van nature een ontstekingsremmende werking en wordt om deze reden veel gebruikt en verwerkt in crèmes tegen acne, eczeem en psoriasis.

Cholesterol verlagend

Arganolie heeft als goede eigenschappen dat het zeer cholesterol verlagend werkt, het de bloedsomloop verbeterd en goed voor het hart is.